Hyundai

Autocenter Meeus

Turnhoutsebaan 18

2400 Mol

014/31 32 90

info@autocentermeeus.be


Openingsuren:

Werkplaats:
ma-vr: 8-12u30 en 13-17u

Toonzaal:
ma-vr: 8-12u30 en 13-18u30

za: 9-16u


 

Volg ons op facebook

Wanneer moet ik mijn airco laten onderhouden?

De airco dient regelmatig te worden onderhouden door een specialist. De meeste aircosystemen in auto’s werken de eerste drie jaar probleemloos. Daarna moet het systeem elk jaar worden gecontroleerd en elke twee jaar worden bijgevuld, en zowel in de zomer als in de winter worden gecontroleerd op tekenen van zwakte: geuren, herrie, wasem en prestatie.

De airco is meer dan een simpel luxe-onderdeel: een airco zorgt voor meer veiligheid en alertheid op de weg. Een regelmatige controle is daarom noodzakelijk.

Herken de tekenen van zwakte van uw aircosysteem:

  • Het duurt langer voordat er koude lucht komt, en deze lucht is niet meer zo koud als voorheen.
  • Er komen langer dan twee minuten na het aanzetten van de airco nare geurtjes uit de ventilatieroostertjes.
  • De airco maakt herrie.
  • Een minuut nadat de airco is aangezet, is de voorruit nog steeds bewasemd.
  • U heeft last van niezen, hoesten of irritatie tijdens het gebruik van de airco
  • Er komt water op de zitting of bij de voeten van de bijrijder
  • U verbruikt meer brandstof dan voorheen.

Wanneer u één van bovenstaande afwijkingen constateert, is het noodzakelijk dat u bij een professionele garagehouder langs gaat, die zal onderzoeken waar het probleem vandaan komt, om het zo snel mogelijk te verhelpen.

Hoe vaak is onderhoud nodig?

  • Het luchtfilter dient elk jaar te worden vervangen. Dit valt onder het algemeen onderhoud van uw auto.
  • Onderhoud aan de airco en het bijvullen van de koelvloeistof dient iedere 2 jaar te gebeuren.

Bij allergieën

Wanneer u allergisch bent, en u heeft last van hoesten en irritatie bij gebruik, of wanneer u een baby vervoert, kunt u naast het vervangen van het luchtfilter een antibacteriële behandeling overwegen. Deze behandeling valt niet altijd onder de standaard service, vraag hiernaar bij uw garagehouder.

Wat zijn de risico’s van een slecht onderhouden airco?

Voor uw gezondheid: een slecht functionerende airco is erg slecht voor de gezondheid: u kunt last krijgen van niezen, hoesten of irritatie wanneer het luchtfilter stof, pollen en andere schadelijke deeltjes doorlaat, die schadelijk zijn voor uw gezondheid. De airco kan zelfs bacteriën, sporen, schimmels en nare geurtjes verspreiden!

Bij de benzinepomp

Een goed onderhoud zorgt voor een hoger rendement, omgekeerd zorgt een slecht functionerende airco continu voor een schadelijker verbruik. Bij een tekort aan koelvloeistof draait de compressor constant en slijt daardoor sneller. Bij de benzinepomp moet u meer afrekenen dan voorheen.

Voor uw portemonnee:

Het aircosysteem werkt op verschillende onderdelen. In geval van een defect blijft reparatie duur. Regelmatig onderhoud is daarom beter. Onderhoud van uw airco is geen overbodige luxe. Dit onderhoud is ingewikkeld maar hard nodig, en dient regelmatig door een specialist te worden uitgevoerd. Doordat er met het koelvloeistof moet worden gewerkt tijdens het onderhoud, dient dit niet door uzelf te worden uitgevoerd.